May 1, 2010

Too Late

Salam...

It`s seems I not posting anything for a long time. Everyone start to post something for this holiday.
Alhamdulillah, I just finished my 1st year of medical school. Rasa macam baru semalam daftar.
Truly a honeymoon year.Erk,sorry puan Jualiana,my mentor that always tell and advice me not to0 relax and playing even though just in first year…
Many new things and experience I learn… Thanks to all my lecturers and friends for teaching and correcting me.

But…, one thing I most regret in this fist year is tak sempat nak mintak maaf kat ayah angkat pRof Husin..Banyak sangat salah kat die...merungut kelas lama sangat,main2 masa tutor sampai kena marah and banyak lagi..tahu2 jer dia dah balik Mesir.patot r rasa macam susah jer nak faham fisio.

We know sometime we feel it can be really hard to swallow our pride and say "I'm sorry."



Just hoping that you read my post and apologize for my entire mistake, I’m just a normal person …don’t know how to contact you. May Allah bless you and your family.
Pengajaran..bersegeralah minta maaf bila buat salah dan hormatilah lecturer2 kita...

You may have to bury your pride when you apologize. At the same time, however, the apology will benefit you by improving your standings with the teaching staff. Pride gets you nothing, good relations can often become priceless.

12 comments:

eman_masri said...

nate nih... lulus gop physio mu tuh...

wafiy said...

ehe...mang tu pon sebab berkat blaja dgan mu....

zT said...

bersegeralah minta maaf bila buat salah- part yang paling baik dan paling payah utk dibuat,huhu

wafiy said...

benda baik memang susah nak buat...

diJat said...

kalo apology 2 rsenye x sush..depends on pde org 2 r...mungkn sush nk minx maaf bersebb...cm..kt x slh...
he4...tp papepon..tolak tepi le ego 2..br senang kot nk minx maaf..

TiRaH(^-^) said...

Salah satu sifat mulia yang dianjurkan dalam Al Qur’an adalah sikap memaafkan:

Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh. (QS. Al Qur’an, 7:199)

Dalam ayat lain Allah berfirman: "...dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak suka bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang." (QS. An Nuur, 24:22)

Mereka yang tidak mengikuti ajaran mulia Al Qur'an akan merasa sulit memaafkan orang lain. Sebab, mereka mudah marah terhadap kesalahan apa pun yang diperbuat. Padahal, Allah telah menganjurkan orang beriman bahwa memaafkan adalah lebih baik:

... dan jika kamu maafkan dan kamu santuni serta ampuni (mereka), maka sungguh, Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang. (QS. At Taghaabun, 64:14)

Juga dinyatakan dalam Al Qur'an bahwa pemaaf adalah sifat mulia yang terpuji. "Tetapi barang siapa bersabar dan memaafkan, sungguh yang demikian itu termasuk perbuatan yang mulia." (Qur'an 42:43) Berlandaskan hal tersebut, kaum beriman adalah orang-orang yang bersifat memaafkan, pengasih dan berlapang dada, sebagaimana dinyatakan dalam Al Qur'an, "...menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang lain." (QS. Ali ‘Imraan, 3:134
waALLAHUALAM..

wafiy said...

to dijat..
btol tu,kene buang ego jauh2 tuk mintak maaf.

to tirah..
sikap meminta maaf dan suka memaafkan kesalahan orang lain antara sebab nabi disenangi kawan dan lawan..
thanks for dalil2 from AQ

eman_masri said...

Matematiknya mudah... kalau ego lebih kita utamakan... hancurlah perhubungan... Kalau terlebih hubungan... lain pulak jadinya... HAHAHA....

Mohamad Nazrul Fazli bin Abdul Mutalib said...

jika aku menemui anak didik yang terbaik dalam hidupku maka ketahuilah olehmu bahawa beliau adalah wafiy ariffin bin anwar..

wafiy said...

to eman..
rendahkan ego=selamatkan hubungan
terlebih huungann=???

to Yun..
aduh,terharu aku..ehhee

Najmee said...

jika aku menemui kawan yang terbaik dalam hidupku, katahuilah
"Wafiy tiada dalam list itu".
agagagga.hehe.jgn marah eh,
ok,aku mntak maaf trus~haha.

wafiy said...

xp najme, aku pon tak nakkkk
hahah